POPULÆRE INDLÆG

ETF’er og investeringsforeninger som en hjælpende hånd

Længere nede på denne side vil vi forklare en simpel måde, hvorpå du kan forsøge at slå markedet, men med lavere risiko, hvis det ikke lykkes.

”Jo mere din portefølje ligner et indeks, jo mere opfører din portefølje sig som et indeks”. Sådan skrev Kenneth J. Marshall i ”Good Stocks Cheap”. Pointen er, at hvis du vil slå markedet, så skal din portefølje ikke ligne et indeks alt for meget. Denne tilgang er langt mere risikabel, men også den måde, de mest succesfulde investorer har formået at slå markedet på over tid. Warren Buffett har tidligere sagt, at diversificering er et redskab mod uvidenhed. Det er venligt ment, for som han siger, så giver det ikke mening at eje en masse forskellige aktier, hvis du ved, hvordan man analyserer aktier og finder de bedste idéer. I så fald vil en lille håndfuld aktier være rigeligt. De mest succesfulde investorer gennem tiden har satset stort på deres bedste idéer.

Mange af os tror, at vi er i stand til at slå markedet. De fleste af os indser efter noget tid, at det ikke er så ligetil. Hvad vi oplever hos flere af dem, vi snakker med, er, at de tror, de ”bare” kan vælge de bedste aktier ud af de mange tusinder af aktier, som markedet består af (hvis vi tager udgangspunkt i det globale aktiemarked). For det første, så er det ikke så nemt at forudsige. For det andet, så slipper tålmodigheden op hos de fleste af os inden for meget kort tid, og så sælger vi alt for tidligt. Hvordan en virksomhed historisk har klaret sig, fortæller dig ikke noget om, hvordan en virksomhed vil klare sig i fremtiden. Jovist, det er da et godt tegn, hvis en virksomhed og ledelse tidligere har bevist, at de er i stand til at køre en forretning succesfuldt, men det er ikke per automatik ensbetydende med, at det fortsætter sådan.

ETF og investeringsforening

Passiv forvaltning slår aktiv forvaltning. Det viser forskning. Og hvis du aktivt sidder og udvælger de aktier, du tror, der vil klare sig bedst, så har du gang i aktiv forvaltning. Aktiv forvaltning forsøger ofte at slå markedet, mens passiv forvaltning forsøger at følge markedet. Er du villig til at tage den risiko at ramme forkert, hvis du kan minimere risikoen og samtidig være forholdsvis sikker på, at du bare følger markedet i stedet?

Passiv forvaltning kan du dyrke ved at investere i passive indeksfonde. ETF’er og investeringsforeninger er noget af det, du kan investere i, hvis du vil følge denne tilgang. På denne side har vi listet nogle af de mest populære ETF’er op og på denne side har vi listet nogle af de mest populære investeringsforeninger op.

Aktiesparekonto og ETF

I stedet for at forsøge at udvælge de bedste aktier, kan første skridt være at skabe en ”base” af passive indeksfonde. Hvis du har nogle hundredetusinde at investere for, kan det give mening, hvis du først og fremmest fylder din aktiesparekonto op med en eller flere af de bedste og billigste ETF’er. På den måde optimerer du din skattebetaling, mens du har et stort fundament af investeringer, der forhåbentlig vokser med markedet. Husk på, at aktiesparekontoen og ETF’er er lagerbeskattede. Det samme gælder for akkumulerende investeringsforeninger. Det kan du læse meget mere om på vores side om skatteregler for aktieinvestering.

Investeringsforening og månedsopsparing

Næste skridt er, at du investerer i en eller flere passive indeksfonde i form af investeringsforeninger på dit normale aktiedepot. Dette kan du evt. holde adskilt på et separat depot, så du har det bedste overblik over dine forskellige investeringer. Hvis du vil investere for et fast månedligt beløb, kan du med fordel overveje månedsopsparingen, som vil spare dig for en masse omkostninger, når du investerer. På denne side har vi samlet nogle af de mest populære og (i vores optik) bedste investeringsforeninger. De er distribuerende, hvilket betyder, at de udbetaler udbytte og derfor er realisationsbeskattede. Så du skal først betale skat af dem, når du engang sælger. Udbytte skal du dog betale skat af løbende.

Enkeltaktier for resten

Hvis det stadig kribler i dine fingre for at forsøge at ramme de aktier, der ender med at klare sig bedre end markedet, så kan du oprette et aktiedepot, der har fokus på lige netop dette. Her kan du vælge en håndfuld aktier, som du virkelig tror på. Dine enkeltaktier vil naturligvis ikke komme til at fylde en stor del af din samlede portefølje, ved at investere på denne måde, men det er stadig en mindre risikabel måde at øve sig på og forsøge at slå markedet med en mindre del af din portefølje, som du desuden kan holde adskilt fra andre typer af investeringer. Vær opmærksom på, hvor meget du handler, da det koster dig penge i kurtage hver gang, du enten køber eller sælger en aktie. Af samme grund er det værd at være opmærksom på, hvor meget du investerer pr. gang. Jo mindre, du investerer, jo mere vil kurtage påvirke din investering.

Husk at læse vores disclaimer. Alt på denne side skal læses som inspiration og ikke som anbefalinger.

 

VIGTIG LÆSNING: ANSVARSFRASKRIVELSE/DISCLAIMER

Det er vigtigt, at du læser vores ansvarsfraskrivelse (disclaimer), som du finder i footeren eller via dette link. ALT indhold på aktietip.dk skal læses som inspiration og ikke som anbefalinger. Hvis skribenten selv er investeret i nogle af de nævnte investeringsprodukter i et indlæg, vil det fremgå af teksten i indlægget. Aktietip.dk og/eller skribenter af indlæg på aktietip.dk kan ikke drages til ansvar for dine investeringsbeslutninger. Det er derfor vigtigt, at du foretager dine egne, grundige analyser, inden du vælger at investere, eller at du søger professionel rådgivning. Aktietip.dk er slet ikke i en position, hvor vi kan rådgive dig om investering, eftersom vi hverken har rådgiverlicens eller kender til din investeringsstrategi. 

Søg på hjemmesiden