Aktier for begyndere: Få hjælp til at komme i gang
- Ønsker du information om ETF’er, kan du besøge vores ETF-side her.
- Detaljeret viden om aktiesparekontoen (ASK) finder du her.
- Overblik over skatteregler ifm. investering finder du her.
- Du kan læse alt om investering af børneopsparing på denne side.
- Hvis du vil blive klogere på investeringsforeninger, kan du se mere her.
Kom i gang med at investere
Aktiemarkedet kan være et forvirrende sted, hvis man aldrig har været en del af det tidligere. Kurser går op og ned, og det kan være nervepirrende at trykke på knappen for at foretage sit første køb. Aktier har historisk givet fornuftige afkast, og det har derfor været bedre at have aktier, end at have pengene stående i banken.
Hvad afholder folk fra at investere?
Det faktum, at du kan miste dine penge ved at investere i aktier, er naturligvis noget, som holder mange fra aktieinvestering. Noget andet er udfordringen ved at vælge de rigtige aktier til ens aktieportefølje, for hvordan ved man lige, hvad der er det rette at investere i?
Kan du ende med at skylde penge ved at investere i aktier?
Det er vigtigt at forstå, at du ikke kan gå i minus, når du investerer i aktier. Det kan du i sagens natur kun, hvis du investerer for lånte penge, hvilket sjældent kan anbefales. Så hvis du investerer 1.000 kr., kan du ende med at tabe de 1.000 kr., men du kan aldrig ende med at tabe mere end det, du har investeret for.
Aktier for begyndere: Her kan du starte
Hvis du vil i gang med at investere, er det bedste råd at blive en del af aktiemarkedet så hurtigt som muligt. Det er utrolig svært at forstå, hvordan det fungerer, hvis du ikke selv er en del af markedet. Du kan starte i det små med en investering på nogle hundrede eller tusinde af kroner (penge du kan tåle at miste) og se, hvordan det går.
Find en ETFInvesteringsforeninger og ETF’er minder meget om hinanden. Investeringsforeninger investerer ofte inden for specifikke temaer. Hvis du investerer i en investeringsforening, overlader du ansvaret for dine investeringer til en porteføljeansvarlig, der forsøger at give dig det ønskede afkast, som investeringsforeningen stræber efter. More eller investeringsforeningInvesteringsforeninger og ETF’er minder meget om hinanden. Investeringsforeninger investerer ofte inden for specifikke temaer. Hvis du investerer i en investeringsforening, overlader du ansvaret for dine investeringer til en porteføljeansvarlig, der forsøger at give dig det ønskede afkast, som investeringsforeningen stræber efter. More, hvis du investerer for større beløb
Hvis du har et større beløb, du gerne vil investere, er det oplagt at kigge mod de muligheder, der findes med ETF’er og investeringsforeninger. ETF’er er udlandets svar på investeringsforeninger og du kan læse meget mere om dem på vores ETF-side, som vi har linket til ovenfor.
En ETFInvesteringsforeninger og ETF’er minder meget om hinanden. Investeringsforeninger investerer ofte inden for specifikke temaer. Hvis du investerer i en investeringsforening, overlader du ansvaret for dine investeringer til en porteføljeansvarlig, der forsøger at give dig det ønskede afkast, som investeringsforeningen stræber efter. More eller investeringsforeningInvesteringsforeninger og ETF’er minder meget om hinanden. Investeringsforeninger investerer ofte inden for specifikke temaer. Hvis du investerer i en investeringsforening, overlader du ansvaret for dine investeringer til en porteføljeansvarlig, der forsøger at give dig det ønskede afkast, som investeringsforeningen stræber efter. More er, hvor du investerer i en pulje af forskellige aktier, som andre har sammensat, fremfor at investere i enkelte aktier, som du selv finder. Puljerne kan bestå af 20-30 aktier inden for et meget specifikt tema eller tusindvis af aktier inden for et meget bredt indeksEt indeks er en samling af aktier i grupper efter et bestemt tema. Det kan fx være efter størrelse, geografi eller branche. More. Hvis du ikke ved meget om investering og hvis du ikke har interesse i at følge med i løbende at tilpasse dine investeringer, er de mest populære valg nogle meget brede ETF’er og investeringsforeninger.
Det bedste eksempel er dem, som følger verdensindekset. Nogle inkluderer nye markeder (emerging markets) og andre inkluderer kun udviklede markeder. Når det kommer til ETF’er, er to af de mest populære valg MWRE og IUSQ. Dem har vi skrevet meget mere om på vores ETF-side.
Risikoen ved at investere i denne type af indeksfonde (som de også kaldes) er meget mindre end risikoen ved selv at udvælge enkeltaktier at investere i. Her er et eksempel:
- Du kan vælge at investere i Novo Nordisk, som er inden for medicinalbranchen.
- Du kan vælge at investere i en fond, som dækker medicinalselskaber inden for områder som fedme, hvor Novo Nordisk er stærke.
- Du kan vælge at investere i en fond, som dækker medicinalvirksomheder i et bestemt geografisk område eller efter størrelsen på virksomhederne.
- Du kan vælge at investere i en fond, som følger medicinalselskaber verden over.
I eksemplet er risikoen største ved første eksempel og den bliver mindre, jo længere vi bevæger os ned af listen, fordi dine investeringer bliver bredere, mere spredt og mere diversificeret.
Hvis du investerer i en indeksfondEn indeksfond kan være en investeringsforening eller ETF, som er passivt forvaltet og forsøger at ramme det samme afkast som et specifikt indeks. More, som følger verdensindekset, vil du være eksponeret mod tusindvis af aktier inden for et utal af brancher, i forskellige størrelser og geografisk set verden over. Nogle brancher og områder fylder mere end andre, hvilket er vigtigt at være opmærksom på, inden du investerer.
Aktier og skatteregler for begyndere
Det kan give meget hovedpine at forsøge at sætte sig ind i skattereglerne for investering i aktier. Der findes nemlig forskellige regler for, hvornår du skal betale din skat, og hvor meget du skal betale i skat. Det afhænger både af, hvilken depottype (aktiesparekonto, normalt aktiedepot, aldersopsparing osv.) du investerer igennem, men det afhænger også af, hvad du investerer i. Vi har samlet alt det, du skal vide, på vores leksikonside om skatteregler, som du finder i linket øverst i dette indlæg.
Gebyrer og omkostninger
Når du investerer, betaler du kurtageKurtage er et gebyr, man betaler, når man foretager et køb eller salg af fx aktier, ETF’er og investeringsforeninger. De forskellige banker og investeringsplatforme har forskellige satser for kurtage, som ofte er et engangsbeløb og/eller en procentsats af det investerede beløb. More. I visse tilfælde kan du undgå at betale kurtageKurtage er et gebyr, man betaler, når man foretager et køb eller salg af fx aktier, ETF’er og investeringsforeninger. De forskellige banker og investeringsplatforme har forskellige satser for kurtage, som ofte er et engangsbeløb og/eller en procentsats af det investerede beløb. More ved at benytte en månedsopsparing, som er en funktion, hvor du hver måned automatisk investerer i nogle investeringsprodukter, du selv vælger. På denne side har vi skrevet meget mere om månedsopsparingen.
Hvis du investerer indeksfonde (ETF’er eller investeringsforeninger) skal du desuden være opmærksom på det, der kaldes ”årlige omkostninger i procent” (ÅOP). Det er et slags gebyr, du betaler udbyderen af indeksfonden for at lade dem håndtere dine investeringer i indeksfonden. Der kan være enormt stor forskel på, hvad du betaler. På denne side har vi skrevet mere om, hvad du skal være opmærksom på, når du vælger en ETFInvesteringsforeninger og ETF’er minder meget om hinanden. Investeringsforeninger investerer ofte inden for specifikke temaer. Hvis du investerer i en investeringsforening, overlader du ansvaret for dine investeringer til en porteføljeansvarlig, der forsøger at give dig det ønskede afkast, som investeringsforeningen stræber efter. More. På denne side har vi skrevet mere om forskellen om passiv og aktiv forvaltningAktiv forvaltning er en investeringsstrategi, der forsøger at slå markedet. Her forsøger den pågældende investor (aktivt) at vælge de investeringer, vedkommende tror, vil klare sig bedst. More, som også er vigtigt at sætte sig ind i.
Her kan du handle med aktier
Hos de fleste banker er det muligt at handle med aktier. Der findes også flere nye platforme, hvor du kan handle med aktier. Hvis du handler aktier gennem en dansk platform eller bank fremfor en udenlandsk, har du typisk bedre investorbeskyttelse. Der kan også være fordele, når det kommer til, hvordan skatten håndteres, da de fleste danske banker håndterer den for dig. Gebyrer og omkostninger er også vigtigt at bide mærke i. Der kan nemlig være stor forskel på, hvad det koster at lave depoter og investere fra disse depoter. Derudover kan der være stor forskel på, hvor mange forskellige investeringsprodukter og børser, de forskellige banker og platforme giver adgang til.
I Danmark har Nordnet og Saxo Bank historisk været de mest konkurrencedygtige platforme at investere på. I modsætning til konventionelle banker som Danske Bank, Jyske Bank og Sydbank er Nordnet og Saxo Bank næsten udelukkende fokuseret på investering. Andre banker har langt større fokus på boliglån, privatøkonomi, bankkonti osv., og derfor har de også svært ved at konkurrere med Nordnet og Saxo Bank, som tilbyder et bedre produkt – i hvert fald mens dette indlæg skrives. Nogle af fordelene ved disse platforme er, at gebyrerne for at handle er lavere, samt at det er gratis at åbne aktiedepoter. Derudover har de funktioner som “månedsopsparingen” og ofte også adgang til flere forskellige investeringsprodukter, end hvad andre banker kan tilbyde. Sidst men ikke mindst har de nogle brugervenlige platforme, som hele tiden udvides.
Vil du blive dygtig til at investere i aktier?
Hvis du ønsker at blive bedre til at investere i aktier og forstå aktiemarkedet bedre, skal du først og fremmest foretage dine første investeringer. Start i det små, som tidligere nævnt. Find nogle virksomheder, du ser potentiale i, og sørg for ikke at investere i for meget til at starte med. Sæt dig ind i, hvorfor deres kurser går op og ned i forskellige perioder og forstå virksomhederne så godt som muligt.
Gode bøger om aktier for begyndere og øvede
Hvis du ønsker at supplere den viden, du får ved at være investeret i markedet, har vi sammensat en liste over 12 gode bøger på denne side.
VIGTIG LÆSNING: ANSVARSFRASKRIVELSE/DISCLAIMER
Det er vigtigt, at du læser vores ansvarsfraskrivelse (disclaimer), som du finder i footeren eller via dette link. ALT indhold på aktietip.dk skal læses som inspiration og ikke som anbefalinger. Hvis skribenten selv er investeret i nogle af de nævnte investeringsprodukter i et indlæg, vil det fremgå af teksten i indlægget. Aktietip.dk og/eller skribenter af indlæg på aktietip.dk kan ikke drages til ansvar for dine investeringsbeslutninger. Det er derfor vigtigt, at du foretager dine egne, grundige analyser, inden du vælger at investere, eller at du søger professionel rådgivning. Aktietip.dk er slet ikke i en position, hvor vi kan rådgive dig om investering, eftersom vi hverken har rådgiverlicens eller kender til din investeringsstrategi.