POPULÆRE INDLÆG

Hvordan investerer man i uran?

Hvordan investerer man i uran?

Ligesom med mange andre investeringsmuligheder er der forskellige metoder til at investere i uran. To af de mest populære metoder er gennem uran-ETF’er eller enkeltaktier. Det er vigtigt at understrege, at investering i uran kan være risikabelt, uanset om du vælger uran-ETF’er eller enkeltaktier. Hvis du har et godt øje til uran og tror på det på lang sigt, kan du læse videre i dette indlæg for at lære mere om, hvordan du investerer i uran.

Stigende interesse for uran

Uranaktier har oplevet en stigende interesse og støtte fra flere faktorer i år, herunder geopolitiske spændinger, energiomstilling og nationale sikkerhedsbekymringer. Flere lande forpligter sig til at udvide deres atomenergiforsyning, og investorer anerkender værdien af den pålidelige, rene elektricitet, som uran kan producere. Desuden fokuserer flere virksomheder på at kommercialisere atomkraft yderligere.

Nano og Oklo arbejder på at udvikle SMR’er (Small Modular Reactors), der er betydeligt mindre end dem, som virksomheder som NuScale og TerraPower udvikler. NuScale’s modulære anlæg kan producere op til 924 MWe på én lokation, mens TerraPower’s 345-MWe reaktor har en termisk lagringskomponent, der kan levere op til 500 MWe i op til fem og en halv time. Disse mindre SMR-design kan gøre atomkraft mere fleksibel, skalerbar og tilgængelig, især til mindre elnet eller industrielle anvendelser.

Både Nano og Oklo blev børsnoteret tidligere i år, og du kan læse mere om deres projekter her.

Positive markedsfundamentaler har skubbet uranprisen op til 16-års højder på 106 USD pr. pund i januar, men priserne har siden stabiliseret sig mellem 79 og 86 USD pr. pund. Markedet har også fået et løft fra forsyningsproblemer i Kasakhstan og USA’s forbud mod import af russisk uran, underskrevet i maj 2024. Disse faktorer skaber gunstige betingelser for uranaktier, da efterspørgslen efter uran og energisikkerhed bliver stadig vigtigere.

Uran ETF’er

Der findes ikke mange ETF’er, der fokuserer specifikt på uran. Nedenfor har vi samlet tre interessante uran-ETF’er, som du kan overveje at investere i. Alle tre uran-ETF’er er på Skats positivliste på tidspunktet for publiceringen af dette indlæg. Vær opmærksom på, at der i princippet kun er tale om to forskellige ETF’er, eftersom den eneste forskel på Global X-ETF’erne er, om de er akkumulerende eller distribuerende.

  1. Global X Uranium UCITS ETF USD Accumulating
    Denne uran-ETF søger at følge Solactive Global Uranium & Nuclear Components-indekset. Indekset sporer virksomheder, der beskæftiger sig med efterforskning, minedrift og/eller raffinering af uran. ETF’en indeholder aktier fra 26 forskellige selskaber og er akkumulerende med en ÅOP på 0,65%. Den er oppe med +3,28% i indeværende år. Mere information om ETF’en her.
  2. Global X Uranium UCITS ETF USD Distributing
    Denne uran-ETF er magen til den ovenstående, men denne er distribuerende (betaler udbytte). Den indeholder også aktier fra 26 forskellige selskaber inden for uran og har samme ÅOP på 0,65%. Stigningen i år er næsten identisk med den ovenstående ETF. Mere information om ETF’en her.
  3. VanEck Uranium and Nuclear Technologies UCITS ETF A
    Denne ETF søger at følge MarketVector Global Uranium and Nuclear Energy Infrastructure-indekset. Indekset sporer virksomheder, der er involveret i uranminedrift og infrastruktur inden for atomenergi. Denne uran-ETF er akkumulerende med en ÅOP på 0,55%, hvilket er lavere end de ovenstående ETF’er. I år er den oppe med 24% og indeholder aktier fra 25 forskellige virksomheder inden for sit fokusområde. Mere information om ETF’en her.

Uran-aktier: De største uranselskaber

Her er en oversigt over de fem største uranselskaber målt på markedsværdi pr. september 2024. For flere af selskaberne er der ikke nødvendigvis tale om en forretningsmodel, der ene og alene fokuserer på uran, men også andre former for råstoffer.

  • BHP Group Limited
    BHP er en af verdens største mineselskaber og ejer Olympic Dam i Australien, som er en af verdens største uranforekomster. Selvom kobber er det primære fokus, producerer minen også betydelige mængder uran, guld og sølv. I første halvår af 2023 meddelte BHP, at stigende priser på disse råstoffer havde øget værdien af deres operationer med 100 millioner USD. I de første ni måneder af regnskabsåret producerede Olympic Dam 2.674 tons uran. BHP undersøger også mulighederne for kernekraft til skibsfart for at nå sine klimamål, hvilket kræver nye reguleringer og tekniske løsninger.
  • Cameco
    Cameco er en stor aktør inden for uran og ejer betydelige andele af nøgleoperationer i Athabasca Basin, Canada, herunder 54,55% af Cigar Lake, verdens mest produktive uranmine. De ejer også 70% af McArthur River-minen og 83% af Key Lake-møllen. Efter flere års lave uranpriser genåbnede Cameco McArthur River i 2022 på grund af forbedrede markedsvilkår. I november 2023 færdiggjorde Cameco et opkøb af Westinghouse Electric i samarbejde med Brookfield, hvilket styrker deres position i den nukleare forsyningskæde. Deres Q2 2024-resultater viser stærk produktion og økonomiske resultater, med en forventet årlig produktion på 32-34 millioner pund.
  • NexGen Energy
    NexGen Energy er et uranselskab med fokus på udforskning og udvikling i Athabasca Basin, Canada. Deres vigtigste projekt er Rook I, som omfatter store fund som Arrow og South Arrow. I maj 2023 købte NexGen 2,7 millioner pund U3O8 for 250 millioner USD, finansieret gennem usikrede konvertible obligationer. Ifølge CEO Leigh Curyer styrker dette virksomhedens fremtidige produktions- og salgsforhandlinger. En ny økonomisk rapport for Rook I-projektet anslår præ-produktionsomkostninger på 2,2 milliarder CAD og lave driftsomkostninger på 13,86 CAD per pund U3O8, hvilket gør projektet konkurrencedygtigt.
  • Uranium Energy
    Uranium Energy har to produktionsklare in-situ-uranprojekter i Wyoming og Texas samt to driftklare forarbejdningsfaciliteter. Produktionen i Wyoming genstartes i august 2024, mens Texas-forretningen forventes at genoptage produktionen i 2025. UEC har opbygget en af de største amerikanske uranlagre og sikret en kontrakt med det amerikanske energiministerium om levering af 300.000 pund uran. UEC har også købt flere projekter, herunder Roughrider fra Rio Tinto, og støtter det amerikanske forbud mod russisk uranimport. Selskabet forventer sin første levering af yellowcake fra Wyoming i slutningen af 2024.
  • Paladin Energy
    Paladin Energy er den største uranmineoperatør noteret på ASX og ejer 75% af Langer Heinrich-minen i Namibia. Driften blev stoppet i 2018 på grund af lave uranpriser, men genstartede i 2022. I marts 2024 opnåede de kommerciel produktion af urankoncentrat inden for deres budget på 125 millioner USD. Paladin fokuserer nu på at øge produktionen og opbygge lagre til forsendelser. I juni annoncerede de planer om at opkøbe Fission Uranium for 1,14 milliarder CAD, men aftalen møder modstand fra CGN Mining, der ejer 11,26% af Fission. Sagen behandles i september 2024.

Husk at læse vores disclaimer. Skribenten er ikke selv investeret i nogle af de investeringer, som nævnes i dette indlæg på tidspunktet for offentliggørelsen.

 

VIGTIG LÆSNING: ANSVARSFRASKRIVELSE/DISCLAIMER

Det er vigtigt, at du læser vores ansvarsfraskrivelse (disclaimer), som du finder i footeren eller via dette link. ALT indhold på aktietip.dk skal læses som inspiration og ikke som anbefalinger. Hvis skribenten selv er investeret i nogle af de nævnte investeringsprodukter i et indlæg, vil det fremgå af teksten i indlægget. Aktietip.dk og/eller skribenter af indlæg på aktietip.dk kan ikke drages til ansvar for dine investeringsbeslutninger. Det er derfor vigtigt, at du foretager dine egne, grundige analyser, inden du vælger at investere, eller at du søger professionel rådgivning. Aktietip.dk er slet ikke i en position, hvor vi kan rådgive dig om investering, eftersom vi hverken har rådgiverlicens eller kender til din investeringsstrategi. 

Søg på hjemmesiden