POPULÆRE INDLÆG

Aktiesparekonto, aktiedepot eller aldersopsparing?

bedste s&p 500 etf

Aktiesparekonto, aktiedepot eller aldersopsparing?

Der findes flere forskellige depottyper, som du kan gøre brug af, når du vil investere dine penge. Flere er desværre ikke opmærksomme på de forskellige muligheder, der findes. Det er dog også forskelligt, hvad der giver mest mening for dig at gøre brug af. Det kommer bl.a. an på din tidshorisont, hvordan du vil beskattes og hvad du vil investere i – samt muligheden for at sælge dine investeringer uden andre omkostninger end kurtage. I dette indlæg kigger vi på tre forskellige.

Aktiesparekonto

Hvis du vil vide endnu mere om aktiesparekontoen (ASK), kan du klikke ind på denne side, hvor vi besvarer alle spørgsmål, du måtte have om aktiesparekontoen. Den helt store fordel ved aktiesparekontoen er, at du betaler mindre i skat end hvad du gør på et normalt aktiedepot. Skattesatsen for investeringer på en aktiesparekonto er fast 17%. Til gengæld er der flere ting, du skal være opmærksom på.

  • Indbetalingsgrænse: Der er en grænse for, hvor meget du må indbetale og investere for på din aktiesparekonto. I 2024 er grænsen 135.900 kr., mens den i 2025 stiger til 160.000. Vær opmærksom på, at grænsen kan ændre sig de kommende år. Det er også vigtigt at være opmærksom på, at dine løbende afkast æder af din mulighed for at indbetale yderligere. Hvis du fx ikke har fyldt din aktiesparekonto op til grænsen, og du har tjent 10.000 kr. i afkast, så er de 10.000 kr. penge, du ikke kan indbetale pga. indbetalingsgrænsen.
  • Lagerbeskatning: For alle dine investeringer på aktiesparekontoen, beskattes du efter lagerprincippet. På vores leksikonside om skatteregler kan du læse mere om det i detaljer. Kort sagt betyder det, at du skal betale skat af dit afkast hvert år, også selvom du ikke har solgt ud af dine investeringer. Du betaler med andre ord skatten løbende fremfor at betale den på én gang, som det er tilfældet på et normalt aktiedepot. Skatten afregnes direkte via din udbyder. Hvert år modtager du en besked, som fortæller dig, hvor meget du skal betale i skat. De penge skal være til rådighed på din aktiesparekonto inden en specifik dato, så udbyderen kan trække dem og ordne skattebetalingen for dig. Du må gerne sætte disse penge ind på din aktiesparekonto, selvom du har overskredet indbetalingsgrænsen. Men kun, når det er for at betale din skat.
  • Beskatning som aktieindkomst: Du kan kun investere i aktiver, der beskattes som aktieindkomst. Det er fx normale aktier samt ETF’er og investeringsforeninger, som står registreret på Skats positivliste.

Aktiesparekontoen er rigtig god til dig, der har en større håndfuld penge at investere af gangen. Det mest optimale er at fylde den op så hurtigt som muligt, eftersom løbende afkast æder af din mulighed for at indbetale det fulde beløb op til indbetalingsgrænsen. ETF’er er en af de ting, som egner sig godt til aktiesparekontoen, eftersom de i forvejen lagerbeskattes. Aktiesparekontoen egner sig også bedst til investorer, som ikke har planer om at trække deres penge ud før om meget lang tid.

Normalt aktiedepot

Et normalt aktiedepot er den klassiske måde at investere på. Her kan du investere i alle mulige forskellige typer af investeringsprodukter. Både dem, der beskattes som aktieindkomst, og dem, der beskattes som kapitalindkomst. Dog er beskatning som aktieindkomst at foretrække for de fleste, da skattesatsen her er lavere. Du betaler 27% i skat af dit afkast, og 42% procent hvis dit afkast overstiger 61.000 kr. (2024-sats) og 80.000 kr. (grænsen for 2025). Dette kaldes også progressionsgrænsen. Et aktiedepot er godt til dig, som ønsker fleksibilitet og muligheden for at kunne trække dine investeringer ud, når du vil. Som udgangspunkt beskattes du efter realisationsprincippet, hvilket vil sige, at du først betaler skat, den dag du sælger dine investeringer. Denne form for beskatning er der også mange, som foretrækker, eftersom de kun skal forholde sig til skattebetaling én gang, som er, når de sælger. På et normalt aktiedepot afregnes skatten via din årsopgørelse. Dog skal du være opmærksom på, at visse typer af investeringer lagerbeskattes, selvom du investerer i dem på et normalt aktiedepot. Det er fx ETF’er og akkumulerende investeringsforeninger.

Aldersopsparing

Det sidste investeringsdepot, jeg vil nævne, er aldersopsparingen. Den er forholdsvis ukendt for de fleste, men derimod virkelig god at kende til. På denne side har vi skrevet meget mere om depottypen. Aldersopsparingen er perfekt, hvis du ønsker at spare op til pension. Hvis du bruger aldersopsparingen, skal det være fordi, at du ikke får brug for at trække de penge ud, du investerer. Dette medfører yderligere omkostninger, fordi der er tale om et pensionsdepot. I 2024 må du kun indbetale 9.100 kr. om året på din aldersopsparing og du må ikke indbetale det, du har glemt at indbetale tidligere år, hvorfor det er en god idé at komme i gang med det samme, hvis du vil gøre brug af denne alternative pensionsopsparing. Du behøver ikke nødvendigvis at investere pengene på din aldersopsparing med det samme, men kan også løbende bygge en pulje af penge op, som du så vælger at investere på én gang på et tidspunkt ude i fremtiden. Beskatningen minder meget om aktiesparekontoen, fordi du også betaler skat løbende (hvert år) for afkast på din aldersopsparing. Til gengæld betaler du kun 15,3% i skat, hvilket er endnu lavere end for aktiesparekontoen. Du skal være opmærksom på, at der er en grænse for, hvor mange procent af din beholdning på aldersopsparingen, som du må investere i samme investeringsprodukt. Det kaldes 20%-reglen, og den kan du læse mere om på denne side og på denne side.

 

VIGTIG LÆSNING: ANSVARSFRASKRIVELSE/DISCLAIMER

Det er vigtigt, at du læser vores ansvarsfraskrivelse (disclaimer), som du finder i footeren eller via dette link. ALT indhold på aktietip.dk skal læses som inspiration og ikke som anbefalinger. Hvis skribenten selv er investeret i nogle af de nævnte investeringsprodukter i et indlæg, vil det fremgå af teksten i indlægget. Aktietip.dk og/eller skribenter af indlæg på aktietip.dk kan ikke drages til ansvar for dine investeringsbeslutninger. Det er derfor vigtigt, at du foretager dine egne, grundige analyser, inden du vælger at investere, eller at du søger professionel rådgivning. Aktietip.dk er slet ikke i en position, hvor vi kan rådgive dig om investering, eftersom vi hverken har rådgiverlicens eller kender til din investeringsstrategi. 

Søg på hjemmesiden